duminică, 21 august 2011

Maiestria prostiei


Deschid aceasta cutie mortifera pentru ca prostii din ziua de azi nu se mai respecta. Nici pe sine si nici pe cei din jur. In trecut, pe vremea mea de om mic si post-comunist inca puteai sa te mai joci cu prostii. In acest mileniu, desi  locatia nu s-a schimbat, trebuie sa fugi de ei. De ce ? E ca si cum ai fugi de un tigan, dar altfel. Pentru ca la fel cum vor face si tiganii, in urmatorii 50 de ani prostii ne vor suprapopula tara. Problema nu sunt persoanele gay, cei cruzi cu animalele, copiii emo sau spice shopistii. Problema e plina de prosti si din nefericire pentru mine in special (pentru ca nu plang nici tarii si nici locuitorilor ei de mila) nu pare ca are raspuns, nici chiar cautand la sfarsitul manualului.  Uneori privesc sus spre Hitler, dar imi trece repede si nu stie nimeni.

Nu ma refer la rezultate scolare, la incapacitatea de a arata lucruri esentiale la harta sau la a sti doua vorbe in alta limba. Excludem acest tip de inteligenta sau cunoastere de care bineinteles ca sunt lipsiti de asemenea. Ne axam pe genul de prostie tipic romanesc. Meltenism 100%, din care curge zeama educatiei taraf tv, mocneste flacara umorului necioplit si domneste psihologia semintei. Genul ala de prost care isi bate nevasta, care iti pune mana pe fund pe strada sau de cealalta parte a baricadei, domnisoare neslefuite cu iq de gradinita care iti bat asa la usa existentei fara un motiv exact. Oamenii astia pentru care as face eu o tara numai a lor, sau o groapa numai a lor pentru a le da ulterior foc fara niciun resentiment. Genul de oameni care se aduna la nunti, botezuri, inmormantari si vorbesc mult, obositor, neimportant si cu greseli de gramatica, vocabular, exprimare si orice mai exista catalogat ca si greseala. Prostii cu care acum nu multi ani inca te puteai intelege, inca nu-ti zgariau masina ca ai parcat pe un loc pe care oricum nu l-au platit, inca nu te injurau cand nu le dadeai tigari chiar daca nu fumezi, unde nu se uitau la tine cand te bate sau te fura cineva pe strada, care inca nu te calcau pe trecerea de pietoni. Lista poate continua, pentru ca la fel face si prostia, continua, prospera si infloreste intocmai ca bujorii la inceputul verii, dar care spre deosebire de ei, nu se usuca niciodata.
Personal posed o bula anti-prosti unde ma retrag temporar de fiecare data cand intalnesc vreun exemplar. Ma izbesc singura cu ganduri pozitive, prostii din astea zen, uneori chiar le caut scuze, revenindu-mi ulterior si imaginandu-mi scene ingrozitoare : cum ii vanez, ii prind, ii leg, le spun de ce ii voi tortura, ii torturez iar apoi, dupa caz, ii ucid sau nu, bineinteles intru totul fictional. Nu-mi doresc sa posed o arma alba sau de foc sa fac asta in fiecare zi in niciun caz, absolut deloc.

Acum pentru delectare cugetului, cateva ziceri cu privire la care inteleptii nu au mintit deloc :

Cand te iei dupa un prost, mai mare prost esti.
Daca toti prostii ar purta scufii albe, am parea un card de gaste.
Prostul rade de trei ori : o data cand rad ceilalti, o data cand intelege gluma si o data cand isi da seama ca rasese fara sa inteleaga.
Daca ai o bata gasesti intotdeauna un prost care merita bataie.
Varsta nu scuteste de prostie.
Prostul nu are acces la ironie, se opreste la insulta.
Nu e nicio rusine sa te nasti prost, rusine e sa mori prost.


In Romania sunt prosti, da’ multi.

Niciun comentariu: